Вчера на заседание на Комисията по култура  разбрах, че не

...
Вчера на заседание на Комисията по култура  разбрах, че не
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Новите управляващи искат да унищожат културата

" Вчера на съвещание на Комисията по просвета  разбрах, че освен няма да бъде повишен бюджетът, а и че Асен Василев е орязал милион и 400 хиляди от бюджета на Министерството на културата, с цел да прави икономии ". Това сподели в предаването " Твоят ден " ръководителят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев.  

" Ако предходните ръководещи от прехода насам са неглижирали културата и са я оставяли на самотек, тези новите желаят напряко да я унищожат. Защото прогнозният им бюджет за 3 години напред е понижаване до  0,4 ", акцентира той и попита: " Е по какъв начин по този начин спестовност от най-бедното министерство, бе Аланколоу? ".

Христо Мутафчиев съобщи, че гилдията готви митинги, само че по думите му митингите са най-малкото.

" Проблемът става доста по-голям, приказваме за отношението към цялостен един бранш просвета, където има едни гении и въодушевени хора с ниски заплати, които не престават да основават духовна храна на цялата нация. Нацията ни има потребност от тази духовна  храна. И тази нация, и този народ ще се борят ревниво за този бранш, тъй че няма да сме единствено ние ".

Мутафчиев уточни обаче, че става дума освен за актьорите, а и за библиотекарите, музикантите, читалищните дейци. Първо би трябвало да се разбере ще има ли държавно управление или не, тогава гилдията ще определи своите дейности, сподели още Мутафчиев и увери, че целият бранш има подготвеност да излезе на улицата.

" Когато наближи моментът - нашата концепция е началото на новия сезон да стартираме с митинги - да си изберем 2 или 3 огромни града, да се изсипем с цялата колегия там, а на третия ден да се изсипем пред Министерски съвет (в деня на МС) и да стоим там, до момента в който не ни одобряват да проведем контактни диалози.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР